Om foto

Att fotografera människor

Som fotograf kan man då och då fotografera människor. Det spelar ingen roll om man är hobbyfotograf eller om man arbetar med fotografering på heltid, förfrågan om att ta en eller annan bild på människor brukar trots allt komma. Men när man ska fotografera människor finns det en hel del olika saker att tänka på. Här tar vi upp en del av dem.

Låt modellen känna sig bekväm

Det är viktigt att modellen eller personen du ska fotografera känner sig bekväm. Om personen känner sig fin och uppmuntrad till att vara med på bild blir denne i regel lättare att fotografera. Är det en fotografering som är planerad kan personen som ska fotograferas tvätta håret med produkter från Maria Nila, kanske sminka sig om hen vill, och klä sig i snygga samt bekväma plagg. Som fotograf skadar det inte om du har en öppen och skojfrisk stil. Visa gärna själv olika poser för den som ska fotograferas, få personen att skratta och slappna av. Då brukar de flesta fotograferingar gå lättare.

Fotografera människor på olika sätt

Det finns flera sorters fotografer och alla är bra på olika saker. En del gillar att fotografera djur, andra sport och en tredje tar nyhetsbilder. Man kan behöva fotografera människor oavsett vilken typ av fotograf man är, och även om inte fokuset just ligger på människan bör man som fotograf se till att bilden inte blir osmickrande. I övrigt kan människor fotograferas på väldigt många olika sätt. Ibland står de modell, andra gånger tar man en bild på bröllop, andra gånger är det gruppfoto som gäller.

Kan alla fotografera människor?

Ja, i regel kan alla fotografera människor. Det kan dock vara bra att läsa igenom ett par tips om man inte har fotograferat just människor innan. Det gäller särskilt om man ska fotografera större händelser som exempelvis bröllop.

Hitta modeller

Det där med att hitta modeller som vill ställa upp för fotografering brukar i regel inte vara något problem. Många ställer upp gratis mot att de får ett par bilder. Man kan också fråga vänner och familj om de kan tänka sig att vara med på bild. Ska någon gifta sig kan det vara ett utmärkt tillfälle att öva på bröllopsfoto även om man kanske inte ska ta på sig att fotografera hela bröllopet om man inte är helt säker på vad man gör.

Du kanske också gillar...