Jobba med foto

Tips för att ta ett bra foto

För att ta bra foton krävs det en del precision och färdighet och i den här delen får du några tips på hur du tar ett bra foto.

Håll kameran stilla

Att hålla kameran stilla när du tar ditt foto gör mer än vad du tror. Se till att kamerans vikt är fördelad jämt över handen så är det lättare att ta stabila foton. Om du är skakig på handen kommer det att synas i fotot. Något som kan underlätta när du tar foton är ett stativ. Då riggar du upp kameran på ett stativ som står stabilt på marken och du behöver inte oroa dig för att bilden ska bli skakig. Om du inte har ett stativ går det bra att bygga ett eget i form av lådor, kartonger eller böcker.

Tänk på ljuset

När man tog fram den allra första kameran så förstod man redan då att ljuset är a och o för att fotografiet ska bli bra. Se till att utnyttja dagsljuset och öppna gärna persiennerna om du fotar inomhus. Du kommer att märka skillnaden och du slipper använda blixten vars ljus ofta är för skarp och är mindre smickrande.

Tänk på vinklarna

För att bli en bra fotograf ska man lägga märke till vinklarna som används i ett foto. Att fotografera med olika kompositioner är det som får ett bra foto att sticka ut ifrån mängden. Om du fotograferar en person är det mer smickrande om du fotograferar lite ovanifrån istället för underifrån.

Du kanske också gillar...