Jobba med fotoJobba med foto

Fotograferingstips Fotograferingstips

En introduktion till foto

Foto är en förkortning av ordet fotografi. Ett foto kan ibland också kallas för ett kort. Med hjälp av en kamera kan du frysa tiden för ett kort ögonblick och fånga det på bild. Kameran är ett ljuskänsligt medium som fångar upp ljus. Idag har de allra flesta mobiltelefoner en inbyggd kamera vilket gör att vi kan fånga vår vardag på ett helt annat sätt än vad vi gjorde förut. Nu är foton en del av det vardagliga medan för bara några år sedan när kameran och framkallning av fotografier var dyrt så fotograferade man endast speciella tillfällen. Till exempel kring högtider, bröllop och på släktträffar.

Med fotokonstens framsteg har kameran fått ett större användningsområde. Att ta foton för att fånga speciella tillfällen är något vi fortfarande gör. Men det kostar oss ingenting såvida vi inte väljer att anlita en fotograf eller väljer att framkalla bilderna. Det har gjort att vi inte behöver vara lika sparsamma när vi ska välja motiv eftersom kamerans minne är stort. Därför kan vi idag ta hundratals selfies och välja ut den som var bra eller använda kameran för att fotografera något vi behöver komma ihåg. Till exempel en inköpslista eller ett wi-fi lösenord.

Men för att fotot skulle bli en del av vår vardag krävdes det en hel del forskning. Ett fotografi är den vetenskapliga benämningen på den tvådimensionella avbildningen av ett motiv som skapas när ljus fångas av en bildsensor eller en fotografisk film. Avbildningen av motivet återskapas sedan på en bildskärm eller ett fotopapper.

Idag används fotografering både i kommersiellt bruk men framför allt i privat bruk. Du kan jobba med foto på olika sätt och med internet och sociala mediers utveckling kan vi idag ta del av foton som delas i samma sekund som någon publicerar bilden från hela världen. Fotografier kan användas i kommersiella bruk för att marknadsföra en produkt eller liknande.

Det begrepp som är typiskt för vår tid är selfien. En selfie är en bild du tar på dig själv och oftast med en mobiltelefon. Skillnaden mellan en selfie och ett självporträtt är att ett självporträtt tas med en mer avancerad kamera. Kameran är då uppställd och fotografen lägger ner mycket tid på att hitta rätt ljus och bakgrund medan en selfie kan tas rakt upp och ned när personen håller i mobilkameran i handen.

Ordet fotografi kommer från det grekiska språket och är en sammanslagning av ordet φως som uttalas phos och betyder ljus och ordet γράφω som uttalas graphō vilket betyder ungefär att skriva eller att rita. Ordet blir alltså att skriva eller rita med ljus. De första fotografierna som kom var svartvita men idag är det vanligast att fotografier är i färg. Fotografi är också något man använder när man gör film eftersom film består av rörlig bild.

Fotografiets historia

Att avbilda vår verklighet är något mänskligheten länge har gjort. Med de allra första grottmålningarna kan vi se hur de som levde långt innan oss levde och hur deras kultur var.

Det många inte vet är att fotografiet, så som vi känner till det idag tar sin början redan på 1000-talet efter Kristus. Det var då som man började att utveckla camera obscura och ritkameran camera lucida. Den metoden togs fram för att man ville hitta ett nytt sätt att teckna på ritpapper utan att behöva använda handen.

Men det var med optikens utveckling på 1500-talet och när bildens ljus blev starkare som tekniken fick större framsteg. Men det skulle kräva ännu mer forskning tills att bilden skulle stanna.

År 1826 togs det allra första fotot som än finns bevarat. Bilden är tagen av Joseph Nicéphore Niépce och föreställer en utsikt från hans fönster i den franska kommunen Saint-Loup-de-Varennes. Fotot var resultatet av många års experiment och forskning. Niepce började att samarbeta med en annan uppfinnare vid namn Louis Jacques Mandé Daguerre och tillsammans tog de fram fotografiet till nästa nivå. Metoden de utvecklade kallas för Dagurreotypin där fotograferingsprocessen bygger på att fotot fångas på en blandning av silver och kvicksilver och det här var den metoden man använde inom fotografi fram till 1860-talet då fler metoder inom fotografiet utvecklades vidare.

År 1851 blev exponeringstiden kortare vilket ledde till att fotografikonsten blev mer tillgänglig. Ungefär 20 år senare på 1870-talet nådde fotografin nästa milstolpe då man började att använda gelatin för att framkalla fotot istället för kvicksilver som kan vara farligt.

Färgfoto

Det var i början på 1900-talet som färgfotografiet utvecklades. Personerna bakom den första metoden för färgfoto var ett par franska bröder med efternamnet Lumiére. Deras metod kallas för autochrome där man använde färgade stärkelsekorn för att filtrera ljuset på fotoplåten. På 1930-talet utvecklade flera olika företag färgfilmer. Du kanske känner igen kodak och fuji?

På 1950-talet fick systemkameran ett uppsving då den oftast användes i pressen. Dessa kameror behövde man byta linser på ofta vilket gjorde att man behövde vara kunnig inom området och användes bara av de som var professionella på foto.

Men idag behöver man inte alls vara ett proffs för att kunna hantera en kamera och ta bra bilder. Med digitaliseringen kan vem som helst ta och sprida sina bilder.

Olika sorters fotografer

Eftersom fotografiet har utvecklats kan man idag välja att nischa in sig på ett särskilt område om man jobbar som fotograf eller håller på med foto på hobbynivå. I den här delen går vi kort in på vilka olika sorters fotografer som finns.

Naturfotograf

Som naturfotograf består din fotografering av bilder på naturen och dess omgivning. En del naturfotografer fångar landskapet medans andra fångar djurlivet.

Bröllopsfotograf

En bröllopsfotograf jobbar med brudpar inför och under deras stora dag. De tar porträttbilder på brudparet och deltagarna på ett bröllop. En bröllopsfotograf kan också ta bilder på ceremonin och på festen efteråt.

Porträttfotograf

En porträttfotograf tar bilder på människor och djur. Dessa bilder fångar personens utseende och personlighet.

Familjefotograf

En familjefotograf tar porträttbilder på familjer och par. Det kan vara bilder på hela familjen eller på ett par. En familjefotograf kan också ta bilder på de som väntar barn. Den sorts fotografering kallas för gravidfotografering.

Sportfotograf

En sportfotograf är den som fångar bilder vid ett sportevent. Det kan vara allt ifrån en fotbollsmatch till en prisceremoni.

Reklamfotograf

En reklamfotograf är anställd för att ta bilder till ett företag som vill lyfta en viss produkt eller liknande. De bilder en reklamfotograf tar används sedan i kommersiellt syfte och motiven kan variera. Det kan vara allt ifrån en modefotografering med modeller där fokuset ligger på att sälja kläder eller en bild på en uppdukning där syftet är att sälja porslin.

Resefotograf

En resefotograf tar bilder från resor runt om i hela världen. En del resefotografer är anställda av en tidning där bilderna används till ett reportage och en del resefotografer lägger främst upp sina bilder på sociala medier som instagram.

Så blir du proffsfotograf

Att jobba som fotograf är det många som drömmer om. Men med digitaliseringen och fotografiets utveckling är fotografiet mer tillgängligt och fler tävlar om att få sina bilder sedda. I den här delen får du därför tips på hur du blir professionell fotograf.

Du behöver inte ens äga en systemkamera för att börja utvecklas som fotograf. Men för att bli professionell fotograf krävs det både erfarenhet och ibland utbildning.

Utbilda dig till fotograf

Om du har bestämt dig för att det är fotograf du vill arbeta som finns det flera sätt att gå till väga. Ett av dem är att utbilda dig. Du kan redan på gymnasiet välja att gå ett medieprogram med inriktning foto. Sedan kan du utbilda dig vidare genom att gå på yrkeshögskolan som har flera olika linjer som kan vara användbara för att bli fotograf. Det finns också ett flertal privata fotokurser du kan gå.

Jobba som fotograf

När du har erfarenheten och utbildningen bakom dig och du känner dig redo att börja arbeta som fotograf finns det flera sätt att göra det på. De allra flesta fotografer arbetar som frilansare vilket innebär att de kan ta fotograferingsuppdrag från flera olika håll.

Fotograf på hobbynivå

Många har fotografin som ett stort intresse och kanske inte vill eller känner sig redo att ta steget att börja arbeta som fotograf. I den här delen får du tips på hur du kan utveckla dig själv som fotograf på hobbynivå.

Det kanske låter som en klyscha, men för att bli riktigt bra på något krävs det att du testar dig fram och tar massvis med bilder. Om du till exempel gillar att ta närbilder på växter är det där du ska börja. Experimentera med ljus och vinklar och lägg märke till din egna personliga fotoutveckling.

Om du känner att du vill dela med dig av dina foton så är Instagram ett jättebra sätt att dela dina foton på. Du kan starta ett eget fotografikonto där du publicerar dina bästa foton eller publicera dem på ditt personliga konto. Du väljer själv vad du tror skulle funka bäst.

Fördelen med att publicera sina foton på sociala medier är att du har en stor chans att bli upptäckt. Förut behövde man skicka sina bilder till tidningar och hoppas på att bli upptäckt medan idag finns dina foton bara en hashtag bort.

Tips för att ta ett bra foto

För att ta bra foton krävs det en del precision och färdighet och i den här delen får du några tips på hur du tar ett bra foto.

Håll kameran stilla

Att hålla kameran stilla när du tar ditt foto gör mer än vad du tror. Se till att kamerans vikt är fördelad jämt över handen så är det lättare att ta stabila foton. Om du är skakig på handen kommer det att synas i fotot. Något som kan underlätta när du tar foton är ett stativ. Då riggar du upp kameran på ett stativ som står stabilt på marken och du behöver inte oroa dig för att bilden ska bli skakig. Om du inte har ett stativ går det bra att bygga ett eget i form av lådor, kartonger eller böcker.

Tänk på ljuset

När man tog fram den allra första kameran så förstod man redan då att ljuset är a och o för att fotografiet ska bli bra. Se till att utnyttja dagsljuset och öppna gärna persiennerna om du fotar inomhus. Du kommer att märka skillnaden och du slipper använda blixten vars ljus ofta är för skarp och är mindre smickrande.

Tänk på vinklarna

För att bli en bra fotograf ska man lägga märke till vinklarna som används i ett foto. Att fotografera med olika kompositioner är det som får ett bra foto att sticka ut ifrån mängden. Om du fotograferar en person är det mer smickrande om du fotograferar lite ovanifrån istället för underifrån.

Tips för att redigera dina foton

Att redigera dina foton är något som idag är väldigt lätt. Med de olika programmen som finns till datorn och apparna där du kan redigera dina bilder direkt i telefonen är det lätt att få dina bilder att se professionella ut. I den här delen går vi igenom några program och appar som kan vara användbara när du ska redigera dina foton.

Redigeringsprogram

Bildredigeringsprogrammet adobe photoshop är kanske det första du tänker på när du ska lära dig att redigera bilder. Photoshop laddar du ner till din dator och kostar en viss summa i månaden. Photoshop är bra för dig som vill avancera lite mer när det kommer till bildredigering. Annars har många datorer bildbehandlingsprogram som är gratis. En del ingår när du köper datorn medan andra går att ladda ner.

Redigeringsappar

De som redigerar bilder på hobbynivå använder sig av de olika apparna som finns att ladda ner till din smartphone. Dessa appar är dessutom många gånger gratis och ger dina foton ett professionellt resultat med bara några filter. Du kan redigera dina bilder direkt i mobilens bildvisning och du kan ladda ner appar. Några exempel på bildredigeringsappar är VSCO, afterlight, lightroom och snapseed.

Använd gärna formuläret och kontakta oss om du har några frågor.

Allt du vill veta om fotoAllt du vill veta om foto

Du kanske också gillar...