Om foto

Olika sorters fotografer

Eftersom fotografiet har utvecklats kan man idag välja att nischa in sig på ett särskilt område om man jobbar som fotograf eller håller på med foto på hobbynivå. I den här delen går vi kort in på vilka olika sorters fotografer som finns.

Naturfotograf

Som naturfotograf består din fotografering av bilder på naturen och dess omgivning. En del naturfotografer fångar landskapet medans andra fångar djurlivet.

Bröllopsfotograf

En bröllopsfotograf jobbar med brudpar inför och under deras stora dag. De tar porträttbilder på brudparet och deltagarna på ett bröllop. En bröllopsfotograf kan också ta bilder på ceremonin och på festen efteråt.

Porträttfotograf

En porträttfotograf tar bilder på människor och djur. Dessa bilder fångar personens utseende och personlighet.

Familjefotograf

En familjefotograf tar porträttbilder på familjer och par. Det kan vara bilder på hela familjen eller på ett par. En familjefotograf kan också ta bilder på de som väntar barn. Den sorts fotografering kallas för gravidfotografering.

Sportfotograf

En sportfotograf är den som fångar bilder vid ett sportevent. Det kan vara allt ifrån en fotbollsmatch till en prisceremoni.

Reklamfotograf

En reklamfotograf är anställd för att ta bilder till ett företag som vill lyfta en viss produkt eller liknande. De bilder en reklamfotograf tar används sedan i kommersiellt syfte och motiven kan variera. Det kan vara allt ifrån en modefotografering med modeller där fokuset ligger på att sälja kläder eller en bild på en uppdukning där syftet är att sälja porslin.

Resefotograf

En resefotograf tar bilder från resor runt om i hela världen. En del resefotografer är anställda av en tidning där bilderna används till ett reportage och en del resefotografer lägger främst upp sina bilder på sociala medier som instagram.

Du kanske också gillar...