Om foto

Fototapeter ger ditt hem ett visuellt lyft

Det var under 1970-talet som fototapeter introducerades i våra svenska hem och var en stor trend på den tiden. De tidiga fototapeterna hade en ganska låg kvalitet i jämförelse med dagens moderna tapeter och dessutom var urvalet ganska litet. En fototapet är en tapet med en bild som motiv som kommer att täcka en del av en vägg eller en hel vägg. Tapetseringen är likadan som med klassiska tapeter men däremot måste de olika tapetvåderna matcha perfekt. Vanligtvis tapetseras inte ett helt rum med fototapeter utan endast en väl utvald vägg som fungerar som en fondvägg. Inredare rekommenderar att välja den första vägg som du ser när du går in i ett rum eftersom den väggen kommer att ge dig och besökare ett omedelbart intryck.

Använd egna foton

Moderna fototapeter trycks digitalt, vilket gör det möjligt att använda egna bilder. Du kommer att få en hundra procent unik tapet när du använder dina egna foton men den bild du väljer måste vara skarp för att få ett bra resultat. Det här är ett lockande alternativ för dig som sysslar med fotografi men kostnaden är ganska hög. Frågan är om det inte är mer praktiskt att trycka dina bästa bilder på exempelvis canvas istället. Det gör att du kan ta med dig dina bilder när du flyttar, vilket du inte kan göra med en tapet.

Den moderna fototapeten

Skillnaden mellan traditionella tapeter och fototapeter är framförallt tillgången till ett nästan obegränsat antal bilder att välja mellan. Moderna fototapeter trycks digitalt och valsas inte som vanliga tapeter, vilket innebär att kvaliteten är mycket hög. Den moderna fototapeten kan ge ditt hem ett otroligt visuellt lyft. Hos Familjetapeter kan du hitta en fantastisk fototapet som kommer att passa ditt hem perfekt. Här kan du välja mellan 21 miljoner högupplösta bilder som tagits av professionella fotografer. För att göra det enklare för dig att hitta en fototapet har Familjetapeter kategoriserat bilderna. De olika kategorierna är exempelvis abstrakt, astronomi & rymden, 3D-tapet, andligt & livsstil, natur och landskap, djur, sport, blommor, musik & konst, städer & resmål, skog samt himmel. När du valt din bild och angett mått kommer Familjetapeter att trycka din tapet till marknadens lägsta pris.

Välja rätt fototapet

Ibland kan det kännas svårt att välja rätt bild till fototapeten. Valet kommer givetvis påverkas av vilket rum som ska få en fondvägg, som exempelvis sovrummet, vardagsrummet, barnens rum eller hallen. Fundera på vilken effekt du är ute efter. Dagens 3D-tapeter kan skapa ett otroligt visuellt lyft till exempelvis vardagsrummet. I sovrummet kanske en fondvägg med rogivande motiv såsom natur eller himmel passar bäst. I hallen ger till exempel falska fönster en fantastisk effekt. Kom ihåg att med rätt motiv kan fototapeter ge ett litet rum mer rymd eller få rummet att verka längre. Var noga med att välja ”rätt” vägg för din fototapet och se till att tapeten inte störs av möbler eller en stor TV. Använd inte mörka bilder till tapeter för små rum eftersom det kommer att förminska rummet. För att ge ett riktigt snyggt intryck är ett bra tips att se till att din fototapet matchar den övriga inredningen.

Du kanske också gillar...