De allra snyggaste matbilderna är oftast arrangerade. Det är inte ens säkert att maten och drycken som fotona porträtterar är riktig mat och dryck rakt igenom, och definitivt inte genomlagad. Ta den perfekta steken som exempel, om köttet hade varit tillagat hade det varit krympt och ganska dassigt i färgen. Därför måste matfotografen vara kreativ genom att exempelvis blåsa med hårfön och måla på köttet för att få till den läckra idealfärgen.
Inom fotograferandet finns en rad knep att ta till för att åstadkomma den perfekta matbilden. Inte ens de lockande vinbilderna är alltid helt sanningsenliga. En kanna med läskande rosévin från Vinoteket kan mycket väl vara pimpad med fejkis, det vill säga verklighetstrogna isbitar som är gjorda i glas eller plast och som flyter snyggt i drycken. Riktiga isbitar hinner nämligen smälta medan matfotografen gör sitt med kameran.
Skapa fotomontage av mat och dryck
Hur maten och drycken presenteras är så klart avgörande för hur bra fotona blir. Därför bör du ha en tanke med hur du lägger upp maten på fat och hur du dukar bordet. Utan en genomgripande tanke riskerar du att hela montaget ser tillrättalagt ut, för det gäller att hitta en balans mellan perfekt och slarvigt som inte ser konstlad ut.
Foton på mat och dryck kan berätta en historia. Kanske bör de rentav göra just det och då spelar resterande dukning roll. En äggrätt som serveras på ett bord med ett färgglatt påskris och kaninvikta servetter skapar en påskbordskontext. Men framdukad på ett frukostbord får ju plötsligt äggrätten en annan känsla.
Var någonstans du fokuserar kan också avgöra bildkvaliteten. Om fokus ska ligga på en flaska vin eller ett glas rött från Vinoteket är det också där du bör fokusera linsen. Till din hjälp har du olika estetiska principer som gyllene snittet och tredjedelsregeln, som ger en balanserad bildkomposition.
Tänk också på att utnyttja ljuset, vare sig du fotar hemma eller i en studio. Om du inte har en studio kan du alltid prova att duka upp maten och drycken utomhus för att få så mycket naturligt ljus i fotona som möjligt.
Arbeta med komplementfärger i matbilderna
Ett annat tips för att ta snygga matbilder är att arbeta med komplementfärger, som förstärker de naturliga färgerna i maten och drycken och därmed ökar deras aptitlighet enormt.
När du använder dig av samma färger kan maten se blekare ut än vad den är, medan komplementfärger lyfter varandra och skapar en otrolig lyster. Om fokus ska ligga på ett glas rött vin kan du prova att ha med gröna inslag. Grönt är nämligen en komplementfärg till rött.
Betona dock huvudfärgen genom att ha med något annat inslag av den, så att den inte försvinner.