Om foto

Fotografiets historia

Att avbilda vår verklighet är något mänskligheten länge har gjort. Med de allra första grottmålningarna kan vi se hur de som levde långt innan oss levde och hur deras kultur var.

Det många inte vet är att fotografiet, så som vi känner till det idag tar sin början redan på 1000-talet efter Kristus. Det var då som man började att utveckla camera obscura och ritkameran camera lucida. Den metoden togs fram för att man ville hitta ett nytt sätt att teckna på ritpapper utan att behöva använda handen.

Men det var med optikens utveckling på 1500-talet och när bildens ljus blev starkare som tekniken fick större framsteg. Men det skulle kräva ännu mer forskning tills att bilden skulle stanna.

År 1826 togs det allra första fotot som än finns bevarat. Bilden är tagen av Joseph Nicéphore Niépce och föreställer en utsikt från hans fönster i den franska kommunen Saint-Loup-de-Varennes. Fotot var resultatet av många års experiment och forskning. Niepce började att samarbeta med en annan uppfinnare vid namn Louis Jacques Mandé Daguerre och tillsammans tog de fram fotografiet till nästa nivå. Metoden de utvecklade kallas för Dagurreotypin där fotograferingsprocessen bygger på att fotot fångas på en blandning av silver och kvicksilver och det här var den metoden man använde inom fotografi fram till 1860-talet då fler metoder inom fotografiet utvecklades vidare.

År 1851 blev exponeringstiden kortare vilket ledde till att fotografikonsten blev mer tillgänglig. Ungefär 20 år senare på 1870-talet nådde fotografin nästa milstolpe då man började att använda gelatin för att framkalla fotot istället för kvicksilver som kan vara farligt.

Färgfoto

Det var i början på 1900-talet som färgfotografiet utvecklades. Personerna bakom den första metoden för färgfoto var ett par franska bröder med efternamnet Lumiére. Deras metod kallas för autochrome där man använde färgade stärkelsekorn för att filtrera ljuset på fotoplåten. På 1930-talet utvecklade flera olika företag färgfilmer. Du kanske känner igen kodak och fuji?

På 1950-talet fick systemkameran ett uppsving då den oftast användes i pressen. Dessa kameror behövde man byta linser på ofta vilket gjorde att man behövde vara kunnig inom området och användes bara av de som var professionella på foto.

Men idag behöver man inte alls vara ett proffs för att kunna hantera en kamera och ta bra bilder. Med digitaliseringen kan vem som helst ta och sprida sina bilder.

Du kanske också gillar...