Som fotograf är man väl insatt i hur omgivningen påverkar bilderna. Därför har man i regel också koll på hur man ska designa sina golv i studion för att bilderna ska bli så bra som möjligt. I den här artikeln tar vi upp hur olika mattor kan användas i samband med fotografering i fotostudio.

Matta för barnfotografering

När man ska fotografera barn, särskilt små sådana, kan det vara klokt att hålla till på golvet. Då är risken liten att barnet ramlar ner och gör sig illa. En stor ryamatta är varm och mysig för barnet att sitta eller ligga på och barnet kan tycka om att leka med fransarna. Det går också att lägga ut lite leksaker på mattan som barnet kan leka med. Eftersom mattan är mjuk och varmare än ett vanligt golv behöver man inte oroa sig för att barnet fryser om eventuella bara ben eller armar under fotograferingen. Med en ryamatta kan man dessutom byta färger om barnets föräldrar föredrar en annan kulör.

Underlag för produktfoto

Många fotografer väljer också att ta produktfoton. Det handlar helt enkelt om att man fotograferar olika varor. Det kan vara allt från smycken till möbler, schampo eller helt andra saker. I regel fotograferar man i syfte att bilderna ska vara säljande. Då gäller det att motivet syns ordentligt. En ryamatta kan fungera som underlag till större saker, men även till smycken kan en ryamatta med korta och täta fransar fungera. Då lägger man de små föremålen på fransarna och så kan man fotografera dem innan småsakerna sjunker ner i mattan.

Undvik att få in smuts i studion

Om man har en ryamatta i studion, eller om man har mer känsliga golv är det viktigt att man inte drar in för mycket smuts i studion. En bra dörrmatta hör hemma både på insidan och utsidan av dörren. Då kan man lätt torka av skorna innan man går in i fotostudion. Ett annat alternativ är förstås att erbjuda skoskydd, men om man ska ta helkroppsbilder ser det kanske inte så bra ut om man har skoskydd på fötterna.

Mattor för utefoto

Om man ska ta foton utomhus kan det vara bra att ha ett underlag att hålla till på. Så slipper man gräsfläckar, och man får en jämnt färgad bakgrund. Genom att ta med en större ryamatta med gummerad baksida löser man enkelt problemet. Baksidan av mattan blir inte fläckig och det är lätt att bara skaka eller sopa av mattan om den fått gräs eller smuts på sig i samband med fotograferingen. Självklart går det också bra med andra mattor, men just ryamattor är de som brukar vara enfärgade och i generös storlek.

Du kanske också gillar...