Om foto

Fotografera en begravning – tips och vägledning

Arbetar du som fotograf och fotograferar vanligtvis barn, porträtt eller kanske bröllop? Då hör en begravning nog inte till vanligheterna. På senare tid har det dock blivit allt mer förekommande att anhöriga vill anlita fotografer i samband med en begravning och vanligast är då till minnesstunden.

Det finns många orsaker till varför man kan vilja anlita en fotograf till en begravningsceremoni och i många fall handlar det om att bevara ett fint minne av den sista stund man hade tillsammans. Fotografierna kan sparas länge och är för många ett sätt att få komfort när sorgen känns extra stor. Dessutom kan sorgen också göra att det är svårt att memorera allt från begravningen, t.ex. vilka som var där eller vilka olika moment som man upplevde. Med en fotograf nära tillhands kan hela begravningsceremonin såväl som minnesstunden bevaras och det utan att man själv behöver hålla i kameran. I den här texten har vi samlat några viktiga tips för dig som har blivit anlitad eller fått i uppgift att fotografera under en begravning.

Samla information

Som fotograf är det din uppgift att samla information som är viktig inför fotograferingen. Ibland kan det vara svårt att få kontakt eller info från de sörjande och då kan du istället vända dig till begravningsbyrån. Har de t.ex. valt att använda sig av Lova begravningsbyrå kan du med fördel komma i kontakt med begravningsbyrån på många olika sätt och får då tillgång till all information som du behöver veta.

Under begravningen

Det är viktigt att du som fotograf är diskret när du ska fotografera en begravning. Du får inte störa människor som ska hålla tal och du får heller inte skymma sikten. Det bästa är om du håller dig i bakgrunden och att du väljer skor som är tysta. Här är det också av största vikt att du visar respekt mot anhöriga som sörjer. Fotografera inte människor som tydligt visar att de inte vill vara med på bild under begravningsceremonin och stäm sedan av stämningen vid minnesstunden eller samlingen.

Kom förberedd

Oavsett om det är en begravning eller ett bröllop som du ska fotografera är det viktigt att du är ordentligt förberedd. Kontrollera all utrustning innan, så att du inte befinner dig på begravningen och inser att din kamera har slut på batterier eller inte längre fungerar. En begravning, till skillnad från ett vanligt porträtt, är ingenting du kan gå tillbaka till och göra om när din utrustning är komplett igen. Vi rekommenderar att du alltid tar med dig dubbelt av allt, t.ex. dubbla minneskort, batterier, kameror och dylikt.

Klädval för dig som fotograf

Det är inte du som är anhörig till personen som är avliden, men det innebär inte att du ska avstå från att visa respekt. Du behöver inte komma i svart kostym, men se till att hålla klädseln mörk och smält in i omgivningen. Skippa kepsar och tröjor med färgglada tryck och håll klädseln diskret. Mörka färger är alltid att rekommendera och har du en kavaj i garderoben bör du använda den. Du kan alltid ha en ljusare tröja under, men se till att hålla det stilrent och klassiskt.

Du kanske också gillar...