Om foto

En introduktion till foto

Foto är en förkortning av ordet fotografi. Ett foto kan ibland också kallas för ett kort. Med hjälp av en kamera kan du frysa tiden för ett kort ögonblick och fånga det på bild. Kameran är ett ljuskänsligt medium som fångar upp ljus. Idag har de allra flesta mobiltelefoner en inbyggd kamera vilket gör att vi kan fånga vår vardag på ett helt annat sätt än vad vi gjorde förut. Nu är foton en del av det vardagliga medan för bara några år sedan när kameran och framkallning av fotografier var dyrt så fotograferade man endast speciella tillfällen. Till exempel kring högtider, bröllop och på släktträffar.

Med fotokonstens framsteg har kameran fått ett större användningsområde. Att ta foton för att fånga speciella tillfällen är något vi fortfarande gör. Men det kostar oss ingenting såvida vi inte väljer att anlita en fotograf eller väljer att framkalla bilderna. Det har gjort att vi inte behöver vara lika sparsamma när vi ska välja motiv eftersom kamerans minne är stort. Därför kan vi idag ta hundratals selfies och välja ut den som var bra eller använda kameran för att fotografera något vi behöver komma ihåg. Till exempel en inköpslista eller ett wi-fi lösenord.

Men för att fotot skulle bli en del av vår vardag krävdes det en hel del forskning. Ett fotografi är den vetenskapliga benämningen på den tvådimensionella avbildningen av ett motiv som skapas när ljus fångas av en bildsensor eller en fotografisk film. Avbildningen av motivet återskapas sedan på en bildskärm eller ett fotopapper.

Idag används fotografering både i kommersiellt bruk men framför allt i privat bruk. Du kan jobba med foto på olika sätt och med internet och sociala mediers utveckling kan vi idag ta del av foton som delas i samma sekund som någon publicerar bilden från hela världen. Fotografier kan användas i kommersiella bruk för att marknadsföra en produkt eller liknande.

Det begrepp som är typiskt för vår tid är selfien. En selfie är en bild du tar på dig själv och oftast med en mobiltelefon. Skillnaden mellan en selfie och ett självporträtt är att ett självporträtt tas med en mer avancerad kamera. Kameran är då uppställd och fotografen lägger ner mycket tid på att hitta rätt ljus och bakgrund medan en selfie kan tas rakt upp och ned när personen håller i mobilkameran i handen.

Ordet fotografi kommer från det grekiska språket och är en sammanslagning av ordet φως som uttalas phos och betyder ljus och ordet γράφω som uttalas graphō vilket betyder ungefär att skriva eller att rita. Ordet blir alltså att skriva eller rita med ljus. De första fotografierna som kom var svartvita men idag är det vanligast att fotografier är i färg. Fotografi är också något man använder när man gör film eftersom film består av rörlig bild.

Du kanske också gillar...