world-famous-photographsEn av de saker som är så fantastiska med fotografi är det faktum att man kan fånga viktiga eller häftiga ögonblick genom historien som för alltid kan återupplevas via fotografiet. Detta kommer bli ännu mer värdefullt längre in i framtiden då dagens generations barnbarns barn kommer att kunna se saker ifrån denna tid i högupplöst bild. En tid som för dem kommer att vara flera hundra år gammal. Dagens generation får nöja sig med att se bilder från de senaste seklet och kanske inte alltid i perfekt kvalitet.

Men vad gör det? Huvudpoängen är fortfarande att kunna blicka tillbaka i historien och det kan man göra. Nedan listas några av dessa viktiga fotografier som har blivit mest berömda världen över.

  • Den nakna flickan i Vietnam

Ett av världens mest berömda fotografier är det som fångar en ung flicka på gatan efter att hennes by har blivit attackerad med napalm i Vietnamkriget för cirka 40 år sedan. En väldigt symbolisk bild för krig och mänsklig brutalitet.

  • Pansarvagn-mannen

En man ställer sig i vägen för pansarvagnarna i Tiananmen Square i Peking då den mäktiga kinesiska armén försökte värja protester år 1989. Ett fotografi som visar på stort mod av en man som aldrig blivit identifierad.

  • Einstein

Det snart 100 år gamla fotot på Albert Einstein, ett av historiens största genier, då han sticker ut tungan har blivit så berömt att ett av originalen med hans signatur såldes för hela 75,000 dollar år 2009. Anledningen till att han sticker ut tungan i denna bild sägs vara på grund av att han var trött på att behöva fortsätta le åt fotograf efter fotograf.

  • Gamen i Sudan

Kanske ett av de sorgligaste fotografierna som någonsin tagit är det på ett utsvultet barn i Sudan och gamen som står bredvid och ser ut att göra barnet till sitt byte. Fotografen Kevin Carter vann Pulitzerpriset för bilden men begick självmord kort efter detta på grund av all skuld och depression han kände efter att ha bevittnad alla hemskheter i Afrika.