developed-as-a-photographerFotografering är den nya folksporten, var och en har tillgång till en hyfsad kamera i sin mobiltelefon. Dagens ungdom tränar hela tiden på att hitta den bästa vinkeln både vad gäller sitt utseende och i olika miljöer. Bilder är viktigare än någonsin och vi möts hela tiden av ett flöde av bilder på olika hemsidor.

Även amatörfotografen kan bli bättre på foto, genom att fundera på vinklar och ljus. Det många ofta missar är att man står för långt ifrån det man ska fotografera, vilket gör att ögat tappar fokus i bilden, men man kan också vinna mycket på att leta efter annorlunda vinklar – vad händer om man tar fotot från en högre höjd, eller från marknivå? Man kan också prova att ta bild vid olika tider på dygnet, eller vända sig på olika håll från ljuset.

Den som har förmånen att äga en systemkamera kan leka med olika slutartider och ändra bländare, men också byta objektiv för att få ljuset att brytas på ett annorlunda sätt. Det är spännande att leka med makroperspektiv eller zooma in något på stort avstånd, även för mobilkameran finns miniobjektiv man kan sätta fast på linsen.

För att ytterligare förbättra bilderna är efterbehandling viktig. I datorn kan färger förstärkas eller mildras, bilden kan beskäras och suddas ut, och man kan till och med klippa ihop olika bilder till en ny komposition. Olika filter gör att bilden t ex ser ut att vara ett renässansverk, eller en färgbild från 80-talet. Programmen finns även som appar till mobiltelefonen, så att man kan redigera sina bilder var som helst.

För att bli en duktig fotograf hjälper det också att titta på andras bilder, och fundera över hur de gjort för att de ska bli bra.

För den som har tagit riktigt bra bilder finns flera sajter som publicerar bilderna, och där man faktiskt kan få betalt för sin bild. Tänk att tjäna pengar på sin hobby!