becoming-a-photographerMånga tycker det är roligt att vara fotografer, vare sig det är på skoj med mobilen eller lite mer seriöst med dyra kameror. Det är vanligt att ha det som hobby och för många räcker detta. Men vad gör man om man vill ta det ett steg längre? Med andra ord, hur blir man en professionell fotograf?

Utbildning

  • Var ansöker man?

Det finns en rad olika typer av skolor som man kan söka till för att studera till att bli fotograf. I Sverige finns det fotoutbildningar på olika universitet, yrkeshögskolor, folkhögskolor och på mindre privata skolor. Några av de mest populära fotoutbildningarna hittar man på Berghs School of Communication och på Kulturama, båda två i Stockholm. En snabb sökning online ger dig all information du behöver.

  • Är en utbildning nödvändig?

För att få jobb som fotograf eller för att få kalla sig själv fotograf så är det till en stor fördel att ha gått någon typ av utbildning, delvis på grund av att man lär sig mycket men också för att man får dokument som visar att man faktiskt är lärd. Men som med mycket annat i samhället så är skola och utbildning inte alltid nödvändigt för att börja jobba inom vissa områden och detta gäller även fotografi. Det är fullt möjligt att lära sig allt på egen hand, särskilt med all information som finns att hämta på Internet. Att bli fotograf är inte helt enkelt, men det är heller inte så komplicerat.

Jobb

Var kan man få jobb som fotograf? Ett av de vanligaste jobben är kanske inom journalism och nyhetsrapportering. Dessa branscher är alltid i behov av fotografer. Det finns dock en oändlig mängd områden där fotografer används och alltid kommer att användas. Några av dessa är mode, musik, konst, marknadsföring, familjeliv, sport, restaurang och turism. Faktum är att alla branscher som man kan tänka sig har mer eller mindre någon typ av användning för fotografer och fotografi.