andy-warholMed kända målningar som “Campbell’s Soup Can I” anses Warhol vara en av de främsta figurerna inom popkonsten. Han anses också ha gjort diverse konsttekniker kända, konsttekniker som bland annat silkscreentrycket. Warhol var också regissör, grafiker, fotograf och skådespelare. Bland filmerna han har regisserat finns “Sleep”, som är en stumfilm som visar en sovande man under 6 timmar. Detta var något Warhol var känd för eftersom filmerna bara fokuserade på själva filmen och ingenting annat. Andy experimenterade också med andra slags filmer som var allt från provocerande och erotiska. Filmerna handlade också oftast om död. Detta gjorde honom till en viktig person inom undergroundfilmerna.

Innan Andy Warhol började sin karriär inom popkonsten jobbade han inom reklambranchen och gav ut böcker med tecknade bilder. Han började sedan med egna målningar som inspirerades av expressionismen. Konsten bestod av kända märken, personer och bilder som han gjorde om till bemålade silkscreentryck. All konst han gjorde framställdes i hans ateljé som kallas “The factory”. Dessa konstverk är än idag väldigt kända och är värda flera miljoner.

När det gäller Andys bakgrund föddes han i Pennsylvania, Pittsburgh. Han hade tre syskon och var det fjärde barnet. Som barn hade han både danssjuka och scharlakansfeber. Av denna anledning spenderade han mycket tid på sjukhuset vilket gav honom mycket att tid att både lyssna mycket på radio, samla bilder på kändisar och måla. Med andra ord skulle man kunna säga att hans intresse för konst började växa vid den tiden.

Förutom framgången i Warhols karriär blev han utsatt för mordförsök av Valerie Solanas, en radikal feminist som ansåg att Andy hade för mycket kontroll över hennes liv. Hon blev senare diagnosticerad med schizofreni. Andy dog inte av attacken men fick svåra skador som led till att han fick genomgå många operationer. Han blev opererad fram till 1987 då han dog av en hjärtattack.